Hangi Araba

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Faydalı Bilgiler

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?


İkinci el araba alırken nelere dikkat edilmelidir? Bu konu, ikinci el araç alacakların, araç almadan önce mutlaka araştırması gerektiği bir konudur. Türlü dolandırıcılığın ve hilenin yapıldığı ikinci el araç piyasasında püf noktaları bilmeden, aracın kontrolünü sağlamadan, araç hakkında bilgi sahibi olmadan yapılan alışverişler maalesef hüsranla sonuçlanmaktadır.

Büyük paraların alınıp verildiği, uzun yıllar sonucu elde edilen birikimlerin bir vasıta ile değerlendirildiği piyasada, beklenmedik sonuçların yaşanmaması için en azından temel araç alışveriş bilgisine sahip olunması gerekir. En basitinden ikinci el arabanın bir ekspertize sokulması gerektiği ve sonuca göre araç için pazarlık yapılması gerektiği bilinmelidir.

Biz sizlere bu yazımızda işte bu konular hakkında bilgi vereceğiz. İlk defa araç alacaklara rehber niteliğinde olacak yazımızda ikinci el araba alırken nelere dikkat edilmelidir konusu hakkında detaylı bilgiye sahip olacaksınız.

İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sıfır kilometre araç alımları hem pandemi nedeniyle hem de döviz kurundaki artışlar nedeniyle bir duraklama dönemine girdi. Bu da ikinci el araç piyasasına yönelimi artırdı. Fakat ikinci el araçlarda da çeşitli hilelerin olması nedeniyle güvenli bir alışveriş yapabilmek oldukça zorlaştı. Genellikle de ilk defa araç alacaklar ve araçlar hakkında bilgi sahibi olmayanlar dolandırıcıların hedefi haline geldi.

Birikimlerinizi ve hayallerinizi ağır kazalı araçlara feda etmemek için aşağıda anlattığımız adımları mutlaka araç alışverişi sırasında uygulayın. Her bir kontrolü sağladıktan sonra fiyat pazarlığına oturun ve hayalinizdeki aracı aldığınızdan emin olun.

1- Aracın Geçmişi Hakkında Bilgi Edinin

İkinci el araç satın alırken ilk öğrenilmesi gereken konu aracın geçmişidir. Aracın ruhsat geçmişine göz atarak daha önce araç sahipleri kimlermiş ve kaç el değiştirmiş bunun bilgisine ulaşabilirsiniz. Kısa mesaj yolu ile saniyeler içinde bu bilgiye ulaşabilmek için 5664 nolu numaraya “DETAY boşluk Plaka” formunda mesaj atabilirsiniz.

2- Kaporta Ekspertizini Yaptırın

Araç kazaları her an her şekilde meydana gelebilir. Küçük çaplı kazalar olsa da aracın kaportasında göçükler ve değişim gerektiren izler meydana gelebilir. Bu da aracın değerinde önemli ölçüde bir düşüş sağlamaktadır. İkinci el araba alırken güvenilir ve detaylı rapor sunan bir ekspertiz firmasından mutlaka ekspertiz yaptırınız. Çıkan sonuçlara göre araç sahibi ile pazarlık yapabilirsiniz.

3- Motor ve Mekanik Aksam Kontrolünü Yaptırın

Aracın en önemli bölümü motor ve ardından mekanik aksamdır. İkinci el araç piyasasında motorlarla alakalı çok fazla aldatma olduğu için almayı düşündüğünüz aracın mutlaka motor kontrolünü uzman bir ekspertize yaptırınız. Detaylı bir kontrol sonrasında hem mekanik arızlar hem de motor sağlığı hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu da ilerde oluşabilecek masraflara karşı sizi bilgilendirecektir.

4- Lastiklerin Kontrolünü Sağlayın

Araçtan tam performans alabilmek ve güvenli bir sürüş sağlayabilmek için sağlam lastiklere sahip olunmalıdır. Lastiklerdeki aşınma ve derinliklerin yasal sınırın üstünde olmaması gerekmektedir. Bu kontrolü kendiniz sağlamakta sorun yaşarsanız uzman birinden yardım alabilirsiniz.

kilometre kontrolu

5- Kilometre Kontrolünü Sağlayın

İkinci el araba alırken nelere dikkat edilmelidir sorusuna cevap ararken genellikle kilometre kontrolü maddesine denk geliriz. Bunun önemli olmasının nedeni ise ikinci el araç piyasasında kilometresi ile oynana onlarca aracın olmasıdır. Düşük kilometreli araç aldığını düşünen birçok kişi daha sonradan aracının kilometresinin düşürüldüğünü öğrenerek hayal kırıklığı yaşıyor. Bu tür bir hileli araç alarak hayal kırıklığına uğramamak için TüvTürk üzerinden kilometre kontrolü sağlayabilirsiniz.

6- Hasar Kaydı Raporlarını İsteyin

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında hiç şüphesiz aracın hasar kaydı gelmektedir. Ağır kazaya karışan ve büyük hasar alan araçların fiyatlarında ciddi oranda düşüşler yaşanmaktadır. Bu nedenle ikinci el araba alırken mutlaka tramer kaydını yaptırmalısınız.

Diğer bir kolay yol olarak da aracın hasar kaydını aracın şasi numarasını “HASAR ŞASİ NUMARASI” şeklinde 5664 nolu numaraya mesaj atarak öğrenebilirsiniz. Bu mesaj ücretlidir. Fakat daha sonradan karşılaşacağınız sürpriz arıza masraflarına göre çok cüzi bir SMS ücretidir.

7- Yedek Anahtar ve Araç Ekipmanları Hakkında Bilgi Edinin

İkinci el araç satın alındıktan kısa bir süre sonra çalıntı durumları yaşanabiliyor. Bunun en büyük nedenlerinden birisi ise araç satın alırken yedek anahtar olup olmadığının sorgusunun yapılmamasıdır. Bu hataya düşmemek için mutlaka aracın yedek anahtarlarını sorun ve varsa alın. Bu güvenlik açısından oldukça önemlidir. Ayrıca araca ait kitapçık, stepne, kriko gibi ekipmanlarının da eksiksiz olduğundan emin olun.

8- Aracın Resmi Kayıtlarına Göz Atın

Alacağımız aracın resmi evraklarına mutlak suretle göz atmalıyız. Aracın vergi borcu, MTV ve TPC borçları, bankaya veya kişiye karşı hacizli olup olmadığı gibi durumlar kontrol edilmelidir. Bu bilgilere internet üzerinden ulaşmak mümkündür. E devlet üzerinden yapacağınız ufak bir araştırma ile aracın üzerinde haciz olup olmadığını görebilirsiniz.

9- Fiyat Karşılaştırması Yapın

İkinci el araba alırken nelere dikkat edilmelidir sorusunun son cevabı olarak fiyat analizi konusuna değinmeliyiz. İkinci el araç alırken mutlaka piyasa iyi analiz edilmelidir. Aracın genel satış fiyatı, muadil araçların fiyatları karşılaştırılmalıdır. Tabi bu karşılaştırma yapılırken alacağınız aracın hasar kaydı durumları da göz önüne alınmalıdır.

Alacağınız aracın fiyatı piyasanın çok altında bir değere sahip ise şüphe ile yaklaşmanız gerekir. Piyasanın üzerinde bir değere sahipse de pazarlık yapılmalı ya da daha uygun araçlara bakılmalıdır. Piyasa değerinin altında satılan araçlarda ağır hasar kaydı bulunabilir.

İkinci El Araba Alırken Para Ne Zaman Verilir?

İkinci el araç aldığınızda aracın ücretini noter işlemlerinden önce satıcıya aktarmanız gerekmektedir. Bu sayede noter işlemleri daha hızlı ilerleyecektir. İki tarafın güvenli şekilde ticareti gerçekleştirebilmesi için aracın ödeme işleminin banka üzerinden yapılması en uygun olanıdır.

2.El Araba Alırken En Fazla Kaç Km Olmalıdır?

İkinci el araba alırken nelere dikkat edilmelidir başlığı altında da değindiğimiz gibi kilometre düşürme hilelerine karşı tedbirli olmak gerekiyor. Çünkü yüksek kilometreye sahip araçların satışı zor olduğu için satıcılar kilometreler ile oynamaktadır. Kilometresi yüksek araçlar arıza konusunda daha hassas olurlar. Bu nedenle 200 bin kilometre üzeri yol yapmış araçları satın alırken daha dikkatli olunması gerekmektedir.

Yorum Yap

Admin

Admin

Turizm ve Otelcilik bölümü mezunu. Gezmeyi sever. Makale yazarak kendini ifade ettiğini düşünür. “Durmadan devam ettiğiniz sürece, ne kadar yavaş gittiğinizin bir önemi yoktur.” Konfüçyüs

Yazarlar

İçindekiler
Son Gönderiler